Objavte modelovú radu bicyklov Trek Fuel EX
21.08.2024

Objavte modelovú radu bicyklov Trek Fuel EX

Ak patríte medzi nadšencov horskej cyklistiky a značky Trek, určite ste už počuli o modelovej rade bicyklov Trek Fuel EX. Tieto horské bicykle sú synonymom výkonu, spoľahlivosti a všestrannosti. Či už hľadáte stroj na náročné technické traily, alebo si chcete užiť pohodovú jazdu po lesných cestičkách, Trek Fuel EX je skvelou voľbou, ktorá splní vaše očakávania.

S výberom vhodného horského bicykla vám radi a odborne poradíme. Zastav sa v našich predajniach Najšport v Bratislave, Trenčíne a na Kubínskej, alebo si vyber nový Fuel EX online na e-shope. 

História modelu Trek Fuel EX
Čo robí Trek Fuel EX tak výnimočným?
Modelová rada Trek Fuel EX
10 technológií, ktoré použil Trek v rade Fuel EX
Pre koho je Trek Fuel EX určený?
Pár slov na záver

História modelu Trek Fuel EX

Modelová rada Fuel EX má za sebou už dlhú a úspešnú históriu. Prvý model Trek Fuel EX bol predstavený už v roku 2000 a odvtedy prešiel mnohými inováciami a vylepšeniami. S každou ďalšou generáciou prinášal Trek nové technológie, ktoré zvyšovali komfort, ovládateľnosť a výkonnosť bicyklov. Fuel EX sa stal jedným z najobľúbenejších a najuznávanejších modelov v segmente horských bicyklov s celoodpružením.

História modelu Trek Fuel EX

Čo robí Trek Fuel EX tak výnimočným?

1. Všestrannosť

Jednou z najväčších výhod modelov Trek Fuel EX je ich všestrannosť. Tieto bicykle sú navrhnuté tak, aby zvládli takmer každý typ terénu. Vďaka kombinácii progresívnej geometrie a nastaviteľného odpruženia sú skvelé na technické zjazdy, no zároveň pohodlné aj na dlhšie výšľapy.

Sú ideálne pre jazdcov, ktorí nechcú byť limitovaní jedným štýlom jazdy. Či už sa chystáte na rýchlu jazdu po singletracku, alebo na náročný výlet do hôr, Fuel EX vám poskytne potrebnú stabilitu a kontrolu.

2. Odpruženie

Trek Fuel EX je vybavený pokročilým systémom odpruženia, ktorý kombinuje zadné odpruženie s predným, aby poskytol čo najlepšie tlmenie nárazov. Tento systém umožňuje bicyklu efektívne pohlcovať nerovnosti a zároveň udržiavať kontakt s povrchom, čo zlepšuje trakciu a ovládanie v technicky náročných úsekoch.

Súčasné modely využívajú technológiu REs Thru Shaft, ktorá zabezpečuje plynulejšiu a rýchlejšiu odozvu odpruženia. Táto technológia je výsledkom spolupráce Trek a tímu inžinierov zo sveta motoršportu, vďaka čomu poskytuje vynikajúcu kombináciu komfortu a efektivity.

3. Pokročilá geometria

Geometria bicyklov je jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich ich správanie na trati. Modely Trek Fuel EX sa vyznačujú progresívnou geometriou, ktorá ponúka optimálnu kombináciu stability a agility. Dlhší rázvor a menší uhol hlavovej trubky prispievajú k lepšej stabilite pri zjazdoch, zatiaľ čo kratšie zadné vzpery zlepšujú ovládateľnosť a agilitu v zákrutách.

Trek tiež ponúka možnosť prispôsobenia geometrie vďaka technológii Mino Link. Tento systém umožňuje jednoduché nastavenie uhla hlavovej trubky a výšky stredu, čo umožňuje jazdcom prispôsobiť bicykel podľa preferencií a typu terénu.

4. Materiály a konštrukcia

Pri výrobe modelov Trek Fuel EX sa používajú len tie najlepšie materiály. Rámy sú vyrábané z hliníka Alpha Platinum alebo karbónu OCLV Mountain, čo zabezpečuje ich nízku hmotnosť a vysokú pevnosť. Karbónové modely sú navyše vybavené technológiou Knock Block, ktorá chráni rám pred poškodením v prípade, že by sa riadidlá pri páde otočili príliš ďaleko.

Trek Fuel EX tiež ponúka dostatok miesta na osadenie širších plášťov, čo zvyšuje komfort a trakciu na náročnom teréne.

5. Moderné technológie

Trek nezabudol ani na integráciu moderných technológií do modelov Fuel EX. Väčšina modelov je vybavená vnútorným vedením káblov, čo nielen zlepšuje estetiku, ale aj chráni káble pred poškodením a nečistotami. Samozrejmosťou sú aj kompatibilita s bezdrôtovými sadami a teleskopickými sedlovkami, čo ďalej zvyšuje možnosti personalizácie a komfortu.

Čo robí Trek Fuel EX tak výnimočným?

Modelová rada Trek Fuel EX

Trek predstavil niekoľko noviniek v rámci modelovej rady Fuel EX. Medzi najvýznamnejšie patria nové farby, vylepšené komponenty a rozšírené možnosti prispôsobenia.

1. Trek Fuel EX 5

Trek Fuel EX 5 je základným modelom v tejto rade a je ideálny pre jazdcov, ktorí začínajú so svetom celoodpružených bicyklov. Má hliníkový rám, vzduchové odpruženie a spoľahlivé komponenty Shimano Deore. Je vhodný pre jazdcov, ktorí hľadajú cenovo dostupný bicykel, ktorý zvládne rôzne druhy terénu.

2. Trek Fuel EX 7

Trek Fuel EX 7 ponúka lepší výkon oproti základnému modelu, pričom si stále zachováva priaznivú cenu. Tento model je vybavený vylepšeným odpružením, ktoré poskytuje lepšiu kontrolu a komfort na trati. Komponenty sú o niečo kvalitnejšie a vhodné pre jazdcov, ktorí hľadajú spoľahlivý a všestranný bicykel pre pokročilejšiu jazdu.

3. Trek Fuel EX 8

Trek Fuel EX 8 je jedným z najpopulárnejších modelov v rade Fuel EX. Má hliníkový rám a je vybavený vyššou triedou komponentov, vrátane vzduchového odpruženia Fox a pohonu Shimano SLX/XT. Tento model je ideálny pre jazdcov, ktorí hľadajú vynikajúci pomer cena/výkon a spoľahlivosť na rôznych druhoch terénu.

4. Trek Fuel EX 9.7

Trek Fuel EX 9.7 je prvým modelom v rade, ktorý ponúka karbónový rám. Tento bicykel kombinuje ľahkosť karbónu s odolnými komponentmi, čo ho robí ideálnym pre jazdcov, ktorí hľadajú vyššiu úroveň výkonu bez toho, aby prekročili svoj rozpočet. Odpruženie a pohon sú stále na vysokej úrovni, vďaka čomu je tento model skvelou voľbou pre serióznych jazdcov.

5. Trek Fuel EX 9.8

Trek Fuel EX 9.8 je špičkový model, ktorý ponúka najlepšiu kombináciu výkonu a ceny. Karbónový rám, špičkové odpruženie Fox Performance Elite a kvalitné komponenty od SRAM alebo Shimano robia z tohto modelu skvelú voľbu pre náročných jazdcov, ktorí hľadajú spoľahlivosť a špičkový výkon.

6. Trek Fuel EX 9.9

Trek Fuel EX 9.9 je vlajkovou loďou tejto rady. Tento model je vybavený najlepšími možnými komponentmi, vrátane karbónového rámu, odpruženia Fox Factory a bezdrôtového pohonu SRAM XX1 AXS. Navyše, karbónové kolesá Bontrager Line Pro dodávajú tomuto bicyklu ľahkosť a tuhosť, ktorú ocenia najnáročnejší jazdci.

7. Trek Fuel EX-e

Trek Fuel EX-e je elektrifikovanou verziou klasického modelu Fuel EX. Tento e-bike ponúka všetky výhody modelu Fuel EX s pridaným elektrickým pohonom, ktorý vám umožní zdolať aj tie najstrmšie stúpania s menšou námahou. Ideálny pre jazdcov, ktorí hľadajú kombináciu dobrodružstva a pohodlia.

8. Trek Fuel EX Custom Project One

Ak máte špecifické požiadavky a chcete si bicykel prispôsobiť podľa svojich predstáv, môžete využiť program Trek Project One. Tento program vám umožní prispôsobiť si model Fuel EX na mieru – od farby rámu po výber komponentov.

Modelová rada Trek Fuel EX

8 technológií, ktoré použil Trek v rade Fuel EX

1. Mino Link

Mino Link je nastaviteľný systém geometrie, ktorý umožňuje jazdcom ľahko meniť uhol hlavovej trubky a výšku stredu bicykla. To umožňuje prispôsobiť si jazdné vlastnosti podľa preferencií a typu terénu, či už chcete agresívnejší alebo stabilnejší pocit z jazdy.

2. Active Braking Pivot (ABP)

ABP je patentovaná technológia od Trek, ktorá umožňuje zadnému odpruženiu pracovať nezávisle od brzdenia. To znamená, že aj pri prudkom brzdení si bicykel zachováva plnú funkčnosť odpruženia, čím zvyšuje kontrolu nad bicyklom v náročných situáciách.

3. Knock Block

Knock Block je ochranný systém zabraňujúci otočeniu riadidiel o viac, než je potrebné, čo chráni rám pred poškodením pri páde alebo extrémnych manévroch. Táto technológia pomáha predchádzať poškodeniu, najmä v oblasti hornej rámovej trubky.

4. OCLV Mountain Carbon

Trek používa OCLV Mountain Carbon, čo je špeciálne vyvinutý karbón pre horské bicykle, ktorý kombinuje nízku hmotnosť a vysokú odolnosť. Tento materiál umožňuje vytvoriť ľahké a pevné rámy, ktoré vydržia aj tie najnáročnejšie jazdy.

5. Control Freak Internal Routing

Control Freak je systém vnútorného vedenia káblov, ktorý zvyšuje estetiku bicykla a chráni káble pred poškodením a nečistotami. Je to najuniverzálnejší systém vedenia káblov, ktorý umožňuje jednoduchú inštaláciu a kompatibilitu s rôznymi komponentmi, vrátane elektronických sád.

6. Fox Factory Float

Odpruženie Fox Factory Float, ktoré sa nachádza na špičkových modeloch Fuel EX, poskytuje vynikajúce tlmenie nárazov a je plne nastaviteľné. Technológia EVOL (Extra Volume) prispieva k citlivejšiemu chodu a lepšiemu výkonu na trati.

7. Boost 148/110

Boost je štandard nábojov s rozšíreným rozstupom, ktorý zvyšuje tuhosť kolies a umožňuje použitie širších plášťov. Boost 148 pre zadné koleso a Boost 110 pre predné koleso poskytujú lepšiu stabilitu a ovládateľnosť bicykla v náročnom teréne.

8. Alpha Platinum Aluminum

Pre modely s hliníkovým rámom používa Trek materiál Alpha Platinum Aluminum, ktorý je ľahký a odolný. Tento špičkový hliník umožňuje dosiahnuť optimálny pomer hmotnosti a pevnosti, čo prispieva k skvelej ovládateľnosti a dlhej životnosti bicykla.

8 technológií, ktoré použil Trek v rade Fuel EX

Pre koho je Trek Fuel EX určený?

Trek Fuel EX je určený pre jazdcov, ktorí milujú hory a hľadajú univerzálny bicykel, ktorý zvládne všetky výzvy, ktoré na nich čakajú. Či už ste začiatočník, ktorý chce postupne objavovať svet horskej cyklistiky, alebo skúsený jazdec hľadajúci spoľahlivý stroj na ťažké traily, v modelovej rade Fuel EX nájdete to, čo potrebujete.

Pre koho je Trek Fuel EX určený?

Pár slov na záver

Modelová rada Trek Fuel EX je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá výkonný a všestranný horský bicykel. Vďaka pokročilým technológiám, kvalitným materiálom a možnostiam prispôsobenia sa tieto bicykle radia medzi špičku vo svojej kategórii. Ak teda plánujete investíciu do nového horského bicykla, rozhodne by ste mali zvážiť jeden z modelov Trek Fuel EX. S týmto bicyklom budete pripravení na akýkoľvek trail, ktorý vás čaká.

Páčil sa vám článok? prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport