Objavte modelovú radu bicyklov Trek FX
23.09.2024

Objavte modelovú radu bicyklov Trek FX

Hľadáte bicykel, ktorý sa hodí na každodenné jazdy po meste, no zároveň vám umožní vydať sa aj na dlhšie víkendové výlety do prírody? V takom prípade je modelová rada Trek FX ako stvorená pre vás. Trek FX kombinuje to najlepšie z mestského bicykla s výkonnosťou športového stroja, vďaka čomu je skvelou voľbou pre rekreačných cyklistov, dochádzanie do práce, ale aj pre tých, ktorí chcú zvýšiť svoju kondíciu. Poďme si preto túto všestrannú radu priblížiť a pozrieť sa na jej hlavné výhody a vlastnosti.

S výberom vhodného bicykla vám radi a odborne poradíme. Zastav sa v našich predajniach Najšport v BratislaveTrenčíne a na Kubínskej, alebo si vyber nový Fonline na e-shope. 

Prečo si vybrať Trek FX?
Modelové rady Trek FX
10 technológií ktoré používa Trek v modeloch FX
Cyklistické príslušenstvo pre modely FX
Kto by mal zvážiť kúpu Trek FX?

Prečo si vybrať Trek FX?

  1. Univerzálnosť: FX séria je navrhnutá tak, aby bola čo najviac prispôsobiteľná rôznym typom jazdy. Bez ohľadu na to, či potrebujete bicykel na denné dochádzanie, dlhé výlety, alebo len na relaxačné jazdy okolo jazera, FX zvládne všetko. Jeho ľahký rám a spoľahlivá konštrukcia zaručujú pohodlie aj pri dlhšom jazdení.
  2. Ergonómia a pohodlie: Bicykle Trek FX sú vytvorené s ohľadom na komfort jazdca. Geometria rámu je navrhnutá tak, aby zabezpečila prirodzenú a vzpriamenú polohu tela, čo je ideálne pre tých, ktorí nechcú tráviť celú cestu v športovom "aerodynamickom" sklone. Sedadlo je mäkké, no dostatočne pevné, aby poskytovalo oporu, a riadidlá sú širšie, čo umožňuje jednoduchšiu kontrolu nad bicyklom.
  3. Kvalita a spoľahlivosť: Trek je renomovaná značka známa svojou kvalitou. Ich bicykle sú zhotovené z ľahkých, no pevných materiálov, ako je hliník a karbón. Pri modelovej rade FX sa môžete spoľahnúť na vysokú odolnosť voči každodennému opotrebeniu, či už sa vydáte na hladký asfalt alebo náročnejšie trasy. Tieto bicykle vyžadujú minimálnu údržbu, čo ocenia najmä mestskí jazdci.

Prečo si vybrať Trek FX?

Modelové rady Trek FX

Modelová rada FX od značky Trek ponúka rôzne možnosti, z ktorých si vyberie každý, bez ohľadu na skúsenosti a rozpočet. Tu je krátky prehľad najpopulárnejších modelov:

Trek FX 1

FX 1 je vstupným modelom v rade Trek FX. Je ideálny pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupný, spoľahlivý bicykel na rekreačné jazdy, dochádzanie do práce alebo každodenné použitie.

  • Rám: FX 1 je vybavený ľahkým rámom z hliníka Alpha Gold, ktorý je odolný, no zároveň dostatočne ľahký na rýchlu jazdu.
  • Pohon: Má jednoduchý 21-rýchlostný pohon Shimano Tourney, ktorý ponúka široký rozsah prevodov pre rôzne terény. Je dostatočne spoľahlivý pre mestské cesty a cyklotrasy.
  • Brzdy: V-brzdy sú cenovo dostupnejšie ako kotúčové brzdy, no stále ponúkajú dobrý brzdný výkon v suchých podmienkach.
  • Ideálny pre: Začiatočníkov a rekreačných cyklistov, ktorí hľadajú dostupný a pohodlný bicykel na každodenné používanie.

Trek FX 2 Disc

FX 2 Disc je o stupeň vyššie a pridáva niekoľko vylepšení oproti FX 1, najmä v oblasti bŕzd a celkového výkonu.

  • Rám: Podobne ako FX 1, aj FX 2 Disc využíva hliníkový rám Alpha Gold, ktorý je ľahký a odolný.
  • Pohon: Tento model má 24-rýchlostný pohon Shimano Altus/Acera, čo znamená širší výber prevodov a hladší chod pri prehadzovaní.
  • Brzdy: Najväčším rozdielom sú hydraulické kotúčové brzdy, ktoré ponúkajú oveľa lepšiu brzdnú silu a spoľahlivosť za každého počasia, vrátane daždivých podmienok.
  • Plášte: FX 2 Disc má odolnejšie plášte, ktoré sú vhodné aj na ľahší terén, čo z neho robí všestrannejší bicykel.
  • Ideálny pre: Cykloturistov, dochádzačov a rekreačných jazdcov, ktorí chcú spoľahlivý bicykel so schopnosťou zvládnuť rôzne podmienky.

Trek FX 3 Disc

FX 3 Disc je výkonnostnejší model, ktorý pridáva prvky vhodné pre tých, ktorí hľadajú viac komfortu a lepšiu výbavu pre dlhšie jazdy.

  • Rám: Okrem hliníkového rámu má FX 3 Disc aj karbónovú vidlicu, ktorá absorbuje vibrácie a poskytuje pohodlnejšiu jazdu na hrboľatom teréne.
  • Pohon: Má 18-rýchlostný pohon Shimano Acera/Alivio, ktorý je rýchly a presný, čo znamená hladší a spoľahlivejší zážitok pri prehadzovaní.
  • Brzdy: Hydraulické kotúčové brzdy poskytujú vynikajúcu kontrolu a výkon za každých podmienok.
  • Komfortné prvky: Tento model je vybavený ergonomickými gripmi a sedadlom Bontrager, ktoré zlepšujú pohodlie pri dlhých jazdách. Je tiež kompatibilný s fitness senzormi DuoTrap S, čo umožňuje monitorovanie výkonnosti.
  • Ideálny pre: Jazdcov, ktorí dochádzajú na dlhšie vzdialenosti, chcú spoľahlivé a komfortné vybavenie a zároveň majú záujem o sledovanie svojej kondície.

Trek FX Sport 4

FX Sport 4 je športovejšie orientovaný model v rade FX, navrhnutý pre cyklistov, ktorí chcú vyššiu rýchlosť, ľahkosť a výkon. Tento model je skvelý pre tréningy, dlhé cyklovýlety alebo pravidelné fitness jazdy.

  • Rám: FX Sport 4 má karbónový rám, čo ho robí výrazne ľahším a pružnejším ako ostatné modely FX. Karbón tiež účinne absorbuje vibrácie, čo zlepšuje celkový komfort pri dlhých a rýchlych jazdách.
  • Pohon: Tento model má vysokovýkonný 20-rýchlostný pohon Shimano Tiagra, ktorý poskytuje presné a rýchle prehadzovanie, ideálne pre tréningové jazdy na rôznych terénoch.
  • Brzdy: Hydraulické kotúčové brzdy Shimano Tiagra dodávajú špičkový brzdný výkon aj pri vysokých rýchlostiach a v náročných podmienkach.
  • Kolesá: Bontrager Tubeless Ready kolesá ponúkajú možnosť jazdiť bezdušovo, čím sa znižuje riziko defektov a zlepšuje trakcia.
  • Ergonomické prvky: FX Sport 4 je vybavený komfortnými a výkonnostnými komponentmi ako Bontrager IsoCore riadidlá, ktoré tlmia vibrácie, a športové sedadlo, ktoré je vhodné pre dlhé výkonnostné jazdy.
  • Ideálny pre: Tých, ktorí hľadajú vysoko výkonný fitness bicykel, ktorý je vhodný na tréning, rýchle jazdy a dlhšie cyklotúry.

Ďalšie modely a možnosti:

Okrem vyššie uvedených modelov existujú aj ďalšie varianty, ktoré ponúkajú kombinácie špecifikácií vhodné pre rôzne preferencie a rozpočty:

  • FX 1 Disc: Tento model kombinuje cenovú dostupnosť FX 1 s výhodami kotúčových bŕzd.
  • FX Sport 5: Ešte ľahší a výkonnejší model než FX Sport 4, ktorý ponúka najlepšie komponenty v rade FX.
  • FX Sport 6: Vrcholný model v rade FX, ktorý je zameraný na maximálny výkon a rýchlosť, vhodný pre serióznych športových cyklistov.

Modelové rady Trek FX

10 technológií ktoré používa Trek v modeloch FX

1. Rám Alpha Gold Aluminum

Modely Trek FX používajú ľahký a odolný rám z hliníka Alpha Gold. Tento materiál poskytuje skvelú rovnováhu medzi pevnosťou a nízkou hmotnosťou, čo zvyšuje celkový komfort jazdy a zlepšuje ovládateľnosť bicykla.

2. Riadidlá IsoZone

IsoZone technológia sa používa na riadidlách a gripoch niektorých modelov FX, aby tlmila vibrácie. Tento systém absorbuje nárazy z terénu, čím znižuje únavu rúk a zlepšuje celkový komfort jazdy, najmä na dlhých trasách.

3. DuoTrap S kompatibilita

Trek FX modely sú kompatibilné so systémom DuoTrap S, čo umožňuje integrované sledovanie kondície priamo na bicykli. Tento bezdrôtový systém sleduje údaje ako rýchlosť, vzdialenosť a kadenciu, ktoré sa prenášajú do vášho cyklopočítača alebo smartfónu.

4. Hydraulické kotúčové brzdy

Hydraulické kotúčové brzdy, ktoré nájdete na modeloch ako FX 2 Disc a vyšších, poskytujú vynikajúci brzdný výkon bez ohľadu na počasie. Brzdy sú citlivejšie a ponúkajú väčšiu kontrolu v zložitých podmienkach, či už jazdíte na mokrých cestách alebo prudkých svahoch.

5. Vnútorné vedenie káblov

Trek FX modely využívajú vnútorné vedenie káblov, čo nielen zlepšuje estetiku bicykla, ale aj chráni káble pred poveternostnými vplyvmi. Vďaka tomu je bicykel menej náchylný na opotrebenie a vyžaduje menej údržby.

6. Carbon Fork (karbónová vidlica)

Vybrané modely FX, ako napríklad FX 3 Disc a FX Sport 4, majú karbónovú vidlicu, ktorá účinne absorbuje vibrácie z terénu. Karbón zlepšuje jazdné vlastnosti tým, že je ľahší ako hliník, a zároveň poskytuje väčšiu kontrolu nad bicyklom na hrboľatom teréne.

7. Blendr kompatibilita

Modely Trek FX sú kompatibilné so systémom Blendr, čo je jednoduchý systém montáže cyklopočítača, svetiel alebo GoPro priamo na predstavec bicykla. Tento systém umožňuje čistý vzhľad bicykla a praktické umiestnenie doplnkov.

8. Kolesá Bontrager Tubeless Ready 

Niektoré modely FX ponúkajú kolesá, ktoré sú pripravené na použitie bezdušových plášťov. Systém Tubeless Ready znižuje riziko defektov, zlepšuje trakciu a umožňuje jazdu s nižším tlakom v pneumatikách, čo znamená väčší komfort a kontrolu na ceste.

9. Adjustable Dropout (nastaviteľný úchyt kolesa)

Nastaviteľný úchyt kolesa na niektorých modeloch FX umožňuje jednoduché prispôsobenie geometrie rámu. Táto technológia tiež uľahčuje údržbu a výmenu kolies, pričom poskytuje väčšiu flexibilitu pre rôzne jazdné štýly.

10. Bontrager IsoCore riadidlá

Tieto riadidlá, používané v niektorých prémiových modeloch FX, obsahujú špeciálny materiál, ktorý absorbuje vibrácie o 20 % efektívnejšie ako bežné hliníkové riadidlá. Znižujú únavu rúk počas dlhších jázd a poskytujú pohodlnejší zážitok z jazdy.

10 technológií ktoré používa Trek v modeloch FX

Cyklistické príslušenstvo pre modely FX

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je Trek FX tak obľúbený, je jeho kompatibilita s rôznym doplnkovým vybavením. Môžete si pridať blatníky, nosiče na batožinu, stojan alebo svetlá, čo bicykel ešte viac prispôsobí vašim potrebám. Pre tých, ktorí chcú sledovať svoju kondíciu, sú modely FX kompatibilné s fitness senzormi DuoTrap S, ktoré monitorujú vašu rýchlosť, vzdialenosť a ďalšie údaje priamo na vašom smartfóne alebo cyklopočítači.

Cyklistické príslušenstvo pre modely FX

Kto by mal zvážiť kúpu Trek FX?

Ak hľadáte spoľahlivý, všestranný a pohodlný bicykel, ktorý sa dokáže prispôsobiť vašim každodenným potrebám, Trek FX je pre vás ako stvorený. Či už ho budete používať na dochádzanie do práce, rekreačné jazdy alebo tréningy, táto modelová rada vám poskytne skvelý výkon a komfort.

Bicykel z rady FX je ideálnou voľbou pre každého, kto chce spojiť šport s praktickosťou a užívať si jazdu každý deň. Jeho kvalitná konštrukcia a široké možnosti prispôsobenia z neho robia jedného z najlepších spoločníkov pre moderného cyklistu. Takže, ste pripravení vydať sa na cestu s vaším novým Trek FX?

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport