Preteky Svetového pohára v Jasnej, nečakané zranenie Petry Vlhovej
22.01.2024

Preteky Svetového pohára v Jasnej, nečakané zranenie Petry Vlhovej

V Jasnej sa 20.1 a 21.1.2024 konali preteky Svetového pohára, kde slovenská lyžiarska hviezda Petra Vlhová stála na štarte s veľkými športovými ambíciami. Po úspešných pretekoch v minulosti a intenzívnej príprave sa sústredila na dosiahnutie ďalších výsledkov na domácej pôde. Avšak, tento športový víkend sa niesol v znamení neočakávaných udalostí. Počas prvého kola obrovského slalomu prišlo k nepríjemnému pádu Petry Vlhovej, ktorý vyústil v jej zranenie. Tento incident nebol na trati jediným, aj ostatné pretekárky čelili náročným podmienkam.

Rozhovor s Petrou a jej trénerom Pinim pred pretekmi v Jasnej
Preteky 1. kola obrovského slalomu a pád Petry Vlhovej
Stav Petry Vlhovej po nešťastnom páde

Rozhovor s Petrou a jej trénerom Pinim pred pretekmi v Jasnej

Petra Vlhová, naša lyžiarska hviezda, s nadšením očakáva blížiace sa víkendové preteky Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Tieto preteky sa uskutočnia v domácom lyžiarskom stredisku Jasná a sú pre ňu už tretím podobným zážitkom po rokoch 2016 a 2021. Petra má pred sebou víkend plný nadšenia a očakávaní, pričom svoje ciele a ambície odhalila počas online tlačovej konferencie vo štvrtok.

Tréner Mauro Pini pred pretekmi v Jasnej

Mauro Pini, hlavný tréner Niké Ski Team Petra Vlhová, sa vyjadril k nedávnym pretekom vo Flachau, kde Petra podala výnimočný výkon, a zdôraznil, že Petra a jej veľká súperka Mikaela Shiffrinová sú stále v popredí svetového lyžovania. Pini verí, že atmosféra pod Chopkom bude nezabudnuteľná, s množstvom fanúšikov, ktorí podporia Petru a jej tím. S dôrazom na Petrinu skúsenosť a pripravenosť Pini zdôrazňuje, že tím je nastavený na dosiahnutie najlepších možných výsledkov.

Petra Vlhová pred pretekmi v Jasnej

Petra, ktorá si už v minulosti v Jasnej užila chuť víťazstva, sa teší na opätovný boj o prvenstvo. Hovorí o dôležitosti dobrého pocitu pri jazde a o pripravenosti akceptovať akýkoľvek výsledok, či už ide o víťazstvo alebo umiestnenie na pódiu. Pre Petru je najdôležitejšie predviesť svoje najlepšie výkony.

Okrem športového úspechu si súťažiace z Jasnej odnesú aj korunky od šperkárky Petry Tóthovej. Pre Petru je hlavným cieľom víťazstvo a krásne spomienky, pričom odmena je len príjemným bonusom. Svoju pripravenosť na preteky zdôrazňuje aj spomienkou na intenzívny týždeň tréningov v Jasnej.

Desaťtisíce fanúšikov, ktorí budú Petru podporovať na mieste, sú pre ňu zdrojom radosti a motivácie. Aj napriek zvýšenému tlaku, ktorý so sebou prináša domáce prostredie, je Petra pripravená zdolať akékoľvek prekážky. Pred pretekmi sa sústredí na to, aby bola vo svojej najlepšej mentálnej a fyzickej kondícii.

Spomienky na jej účasti v Jasnej sú rozličné, najviac si pripomína víťazstvo v obrovskom slalome v roku 2021. Petra si priznáva, že vyhrať v Jasnej bolo vždy jedným z jej veľkých snov. Na pláne je najskôr v sobotu 20.1.2024 obrovský slalom, prvé kolo o 9:30 hod a druhé kolo o 13:00 hod. V nedeľňajších pretekoch (21.1.2024) je naplánovaný slalom, ktorého prvé kolo sa uskutoční o 9:30 hod a druhé kolo o 12:15 hod.

Preteky 1. kola obrovského slalomu a pád Petry Vlhovej

V úvode prvého kola sobotného obrovského slalomu Svetového pohára v Jasnej zažila Petra Vlhová nepríjemný pád, ktorý vyústil v prerušenie pretekov, pričom musela byť zo svahu odvezená na saniach a následne vrtuľníkom prevezená do nemocnice na ďalšie vyšetrenie. Petra si nešťastne priľahla vnútornú lyžu, čo mohlo spôsobiť toto vážne zranenie.

Na pretekoch nečakane vypadla aj talianska pretekárka Federica Brignoneová, líderka obrovského slalomu, ktorá sa potýkala s náročnými podmienkami na trati, ktoré neospravedlnili žiadne chyby. Naopak, švédska lyžiarka Sara Hectorová sa umiestnila v čele pretekov. Vyjadrila sa aj k Vlhovej nešťastnému pádu: Trať bola vynikajúca, ale je veľmi smutné vidieť Petru zranenú." Hectorová viedla po prvom kole, nasledovaná Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou a Kanadskou Valerií Grenierovou, ktorá zaostávala o takmer päť sekúnd. Významný výkon predviedla aj Mikaela Shiffrinová z USA.

Náročnosť trate Chopok-Lúková odzrkadlila pády viacerých pretekárok, ako napríklad Nicole Hospovej, bývalej rakúskej špecialistky, ktorá sa stala spolukomentátorkou pre ORF. Francúzska lyžiarka Carmen Harová spadla tiež a musela byť prevezená do nemocnice.

Slovenské lyžiarky Rebeka Jančová a Sophia Poláková dosiahli na 46., resp. 56. miesto. Atmosféra na pretekoch bola napätá, najmä po Vlhovej páde, ktorý viedol k všeobecnému znepokojeniu o jej zdravotný stav.

Významné postrehy o trati a podmienkach pridali experti, ktorí zdôraznili náročnosť a technické aspekty trate. Andreas Žampa podotkol, že podmienky mohli byť pre ženy príliš náročné.

Stav Petry Vlhovej po nešťastnom páde

Momentálne prechádza Petra Vlhová sériou rozsiahlych zdravotných vyšetrení, ktoré majú určiť presnú mieru jej zdravotných problémov. O výsledkoch vás budeme priebežne informovať. Tím Petry uvidel v oficiálnom vyhlásení: Prosíme o trpezlivosť a pochopenie v tejto situácii a chceme vyjadriť vrelé poďakovanie všetkým fanúšikom za neoceniteľnú podporu, ktorú nám poskytujete. Užívajte si zvyšok dnešných súťaží a nezabudnite povzbudiť všetky pretekárky na trati.”

Mauro Pini, tréner Petry Vlhovej, sa vyjadril k situácii na tlačovej konferencii, ktorú sme sledovali naživo: Bohužiaľ, Petra utrpela vážne zranenie - prasknutie väzov v pravom kolene, čo nevyhnutne znamená predčasný koniec jej sezóny.”

Petra absolvovala kompletnú sériu nevyhnutných zdravotných vyšetrení v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Po analýze výsledkov vyšetrení boli predstavené ďalšie kroky tímu: Pri nekontrolovanom páde došlo k nárazom do hlavy, ramena a kolena. Petra čoskoro podstúpi konzultácie so špecialistami, ktorí sú expertmi na liečbu takýchto druhov zranení medzi svetovými lyžiarmi. Následne pripravíme plán na jej rýchly návrat na lyže. Aj keď sezóna pre nás skončila, zaviazali sme sa urobiť všetko pre návrat Petry vo veľkej forme."

Aktualizované vyhlásenie Niké Ski Team Petra Vlhová (22.1.2024)

Oficiálne vyhlásenie tímu o stavu Petry: Po zvážení všetkých možností a odporúčaní, ktoré sme dostali k dispozícii, sa manažment Niké Ski Team Petra Vlhová rozhodol pre konziliárne vyšetrenie vo Švajčiarsku so špičkovými odborníkmi so skúsenosťami s týmto typom zdravotnej indispozície, s tímom doktora Oliviera Siegrista z Hospital du Valais. Na základe komplexných vyšetrení a konzultácií sa Petra v čase, keď to opuch kolena umožní, podrobí operačnému zákroku." Hlavný tréner Petry Mauro Pini povedal: Petra je už doma. Spolu s ňou sme všetci v tíme pozitívne naladení a pripravení vyraziť na túto cestu plnú nových skúseností.“

Preteky Svetového pohára v Jasnej sa zapísali do pamäti lyžiarskeho sveta. Petra Vlhová, čelila nečakanému zvratu v podobe vážneho zranenia. Napriek tejto nehode, jej odhodlanie a sila zostávajú neochvejnými. Fanúšikovia a celý lyžiarsky svet jej držia palce za rýchly návrat a uzdravenie.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport