Príprava Petry Vlhovej na sezónu 2024/2025 po zranení
20.09.2024

Príprava Petry Vlhovej na sezónu 2024/2025 po zranení

Pred blížiacou sa novou sezónou v lyžiarskom svete došlo k významnej zmene v tíme Petry Vlhovej. Po ôsmich úspešných sezónach sa so silovo-kondičným trénerom Marcom Portom rozlúčila a na jeho miesto nastúpil nový taliansky odborník Andrea Nonnato. Pre Nonnata, ktorý má bohaté skúsenosti z futbalového prostredia, ide o veľký kariérny krok. 

Tento prechod je súčasťou širšej prípravy Petry na návrat na svahy po vážnom zranení kolena. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete viac o priebehu rekonvalescencie, plánoch tímu a očakávaniach pred nadchádzajúcimi pretekmi.

Nový silovo-kondičný tréner Petry Vlhovej
Výrazná zmena v kariére nového trénera
Raz to muselo prísť
Osem výnimočných sezón Petry Vlhovej
Petra Vlhová sa opäť postavila na lyže
Dôležitá kontrola u lekára a záťažové testy
Za všetkým stojí tímová práca a obrovské odhodlanie Petry
Ďalšie plány a príprava na preteky

Nový silovo-kondičný tréner Petry Vlhovej

Pred blížiacou sa lyžiarskou sezónou došlo k dôležitej zmene v Niké Ski Teame Petra Vlhová. Marc Porto, ktorý doposiaľ zastával post silovo-kondičného trénera našej olympijskej víťazky, bol nahradený Andreom Nonnatom. Tento 40-ročný taliansky odborník už niekoľko týždňov intenzívne pracuje s Petrou priamo v Liptovskom Mikuláši, aby jej pomohol dosiahnuť optimálnu fyzickú kondíciu pred návratom do súťaží.

Po absolvovaní šesťtýždňového tréningového cyklu, ktorý bol zameraný na zlepšenie fyzickej pripravenosti Petry sa Nonnato podelil o svoje dojmy z novej spolupráce, tie prezradil v rozhovore: „Cítim sa skvele. Tím tvoria vynikajúci ľudia, ktorí mi od začiatku pomáhali cítiť sa tu ako doma. Spoločne pracujeme na tom, aby sa naše vzťahy naďalej prehlbovali.“ 

Výrazná zmena v kariére nového trénera

Andrea Nonnato sa v posledných rokoch venoval najmä futbalu. V období 2011 až 2018 viedol kondičnú a fyzickú prípravu juniorských tímov AC Padova, následne pôsobil v tíme žien Hellasu Verona a od januára 2021 do júna 2022 pracoval ako atletický a rehabilitačný špecialista v FC Janov, kde hrával aj slovenský reprezentant Juraj Kucka.

„Môžem povedať, že prechod z futbalu k zjazdovému lyžovaniu je pre mňa veľkým skokom,“ priznal Nonnato. „Na konferencii v Anglicku som sa pred rokom zoznámil s Marcom Portom a okamžite sme si rozumeli po profesionálnej aj ľudskej stránke. Udržali sme kontakt, a keď sa Marc rozhodol opustiť tím Petry Vlhovej, spomenul si na mňa. Okrem kondičnej prípravy sa totiž venujem aj rehabilitácii a návratu športovcov po zranení,“ vysvetlil Andrea. „Musím priznať, že som nad ponukou chvíľu premýšľal, vedel som, že ma čaká niečo úplne nové. No práve to som vnímal ako veľkú výzvu, takže rozhodnutie prijať túto príležitosť bolo nakoniec jednoduché.“

Zaujímavosťou je, že dva týždne po tom, ako ho oslovil hlavný tréner Petry Vlhovej, Mauro Pini, dostal Andrea aj ďalšiu lukratívnu ponuku. „Kontaktoval ma jeden z najväčších talianskych futbalových klubov, v ktorom dominujú červená a čierna farba, s ponukou stať sa ich rehabilitačným špecialistom. No keďže som už predtým prikývol na spoluprácu s Maurom Pinim, a zároveň som mal sen zúčastniť sa zimných olympijských hier v roku 2026, rozhodnutie bolo jasné – Petra vyhrala nad touto ponukou," dodal Andrea s úsmevom.

Raz to muselo prísť

Rozhodnutie Marca Portu ukončiť spoluprácu prišlo pre Petru Vlhovú nečakane. „Bolo to pre mňa veľmi ťažké, pretože Marco sa stal súčasťou mojej rodiny. Za tie roky sme si vytvorili blízky vzťah a prežili sme spolu nádherné, ale aj náročné chvíle. Keď mi oznámil, že končí, bola to pre mňa veľká rana. No uvedomujem si, že raz to muselo prísť. Chápem jeho dôvod, ktorým je rodina, ale aj tak ma to veľmi zasiahlo,“ priznala naša lyžiarka.

O spolupráci s novým trénerom Andreom Nonnatim má pozitívny názor: „Zatiaľ spolupracujeme krátko, takže je ešte priskoro na hodnotenie, ale som spokojná s tým, ako sa to vyvíja,“ dodala Petra s úsmevom.

Osem výnimočných sezón Petry Vlhovej

„Po skončení minulej sezóny som sa rozhodol z osobných dôvodov ukončiť spoluprácu s Niké Ski Team Petra Vlhová. Nebolo to ľahké rozhodnutie, pretože sme spolu prežili osem fantastických sezón plných rôznych emócií. Vždy budem vďačný Petre a celej rodine Vlhovcov za ich odhodlanie, zanietenie a podporu,“ vyjadril sa Marco Porta.

„Zo srdca ďakujem všetkým, ktorí boli súčasťou môjho života počas týchto rokov. Veľkú vďaku patrí najmä skvelému koučovi Maurovi Pinimu, Maťkovi Gemzovi, ale aj všetkým ostatným spolupracovníkom. Prajem im veľa úspechov a navždy zostanú v mojom srdci,“ dodal bývalý kondičný tréner.

Petra Vlhová sa opäť postavila na lyže

Streda 21. augusta 2024 nebola obyčajným pracovným dňom pre Petru Vlhovú. Naša olympijská šampiónka sa po prvýkrát od operácie kolena, ktorú podstúpila vo februári vo Švajčiarsku, vrátila na lyže!

Vlhová sa zranila v januári počas pretekov Svetového pohára 2023/24 v Jasnej. Nasledovala operácia a dlhá fáza rehabilitácie. „Dnešný deň bol úžasný, konečne som sa postavila na lyže. Sedem mesiacov je veľmi dlhý čas. Ten pocit bol skvelý a nesmierne som sa z toho tešila,“ prezradila s úsmevom priamo zo švajčiarskeho strediska Zermatt.

Videozábery zo svahu jasne ukazujú, ako veľa pre ňu tento návrat znamenal. „Lyžovať som nezabudla, aj keď som z toho mala trošku obavy. Samozrejme, koleno ešte cítim, je to iné ako pred zranením, ale ten pocit bol fantastický. Urobili sme pár jázd, nemôžeme ísť hneď naplno. Po pár jazdách som už bola unavená a koleno dostalo zabrať, ale to, že som opäť na svahu, je veľký pokrok!“

Dôležitá kontrola u lekára a záťažové testy

Petra musela absolvovať kontrolu u lekára, ktorý ju operoval vo februári. Hlavný tréner Niké Ski Team Petra Vlhová, Mauro Pini, prezradil viac: „V utorok sme absolvovali komplexné kontrolné vyšetrenie šesť mesiacov po operácii. Bol to pre nás kľúčový moment, keď sme sa opäť stretli s naším doktorom. Podstúpili sme sériu náročných záťažových testov, ktoré musí absolvovať každý profesionálny športovec po takomto zranení, aby získal povolenie pokračovať v ďalšej tréningovej fáze. Výsledky testov ukázali, že Petre sa koleno hojí výborne, čo nám dáva istotu, že všetko prebieha podľa plánu."

Za všetkým stojí tímová práca a obrovské odhodlanie Petry

Pini vyzdvihol tímovú prácu: „Tento výsledok znamená, že sme počas rehabilitácie odviedli veľa dobrej práce. Prvú fázu rekonvalescencie sme zvládli na výbornú a Petra spolu so svojím fyzioterapeutickým a trénerským tímom odviedli skvelú robotu. Koleno však bude potrebovať špeciálnu starostlivosť aj naďalej, s ohľadom na záťaž a regeneráciu, ale aj s ohľadom na vek športovkyne. Najdôležitejšie však je, že sme dostali zelenú a mohli sa vrátiť na svahy. Tento deň je pre nás veľmi významný, pretože sme konečne opäť na lyžiach!“ vyjadril svoju radosť aj švajčiarsky tréner.

Mauro Pini verí, že deň návratu na lyže bude pre Petru nezabudnuteľný. „Bol to veľmi emotívny moment, pretože takmer sedem mesiacov nemohla pre vážne zranenie robiť to, čo miluje najviac. Prvú hodinu sa Petra neprestávala smiať a každú chvíľu si vychutnávala. Presne pre tieto emócie sme zorganizovali tento kemp,“ prezradil Pini.

Ďalšie plány a príprava na preteky

O ďalších plánoch povedal: „Postupne ukončujeme základnú fyzickú prípravu, ktorá bude trvať do polovice septembra. Máme ešte niekoľko týždňov na dokončenie tejto fázy. Skutočná tréningová príprava na snehu sa začne o mesiac, preto je pre nás kľúčové, aby sme do Južnej Ameriky odcestovali v špičkovej fyzickej kondícii.“

Pini sa vrátil aj k obdobiu, keď sa Petra po operácii snažila vrátiť do formy: „Za nami je obrovské množstvo práce, nekonečné hodiny v posilňovni a veľa času s fyzioterapeutmi. Keď už bolo koleno v poriadku z medicínskeho hľadiska, začali sme s posilňovacím tréningom a postupným zvyšovaním záťaže. Samozrejme, dbali sme na to, aby sme koleno nijako neohrozili a nekomplikovali proces rehabilitácie. Našou hlavnou úlohou bolo nájsť správnu rovnováhu medzi zabezpečením Petrinho zdravia a zároveň zlepšovaním jej fyzickej pripravenosti."

Samozrejme, fanúšikovia sa určite pýtajú, kedy by víťazka Svetového pohára zo sezóny 2020/21 mohla byť opäť pripravená na súťažné preteky. „Je ešte príliš skoro hovoriť o konkrétnych dátumoch. Máme stanovený plán a konkrétne ciele, no zároveň chceme Petre dopriať dostatok času na vybudovanie plnej výkonnosti a sebadôvery, ktoré sú pre súťažné lyžovanie nevyhnutné. Našou prioritou je, aby bola pripravená na preteky v Levi, ktoré sa konajú v polovici novembra, teda na jej obľúbenom kopci, kde v minulej sezóne dosiahla úžasné výsledky. Plány budeme flexibilne prispôsobovať podľa toho, ako bude koleno reagovať na záťaž a či si nevyžiada prestávku. Ak by sa stal zázrak, možno budeme pripravení už na Sölden, ale náš hlavný cieľ je byť v plnej forme na Levi,“ uviedol tréner.

Návrat Petry Vlhovej na lyže po operácii je veľkým krokom v jej ceste späť k pretekom. Vďaka neúnavnej práci tímu a starostlivej rehabilitácii, sa Petra pripravuje na ďalšie výzvy so zameraním na preteky v Levi, ktoré sú naplánované na polovicu novembra. Tím okolo Petry, na čele s trénerom Maurom Pinim a novým silovo-kondičným trénerom Andreom Nonnatom, usilovne pracuje na tom, aby dosiahli optimálnu fyzickú formu. Hoci presný dátum návratu do súťaží je ešte otázny, cieľ je jasný – byť pripravení na sto percent a opäť dominovať na svahoch.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport