Spoznajte štvrtú generáciu trailových bicyklov Trek Top Fuel
12.08.2024

Spoznajte štvrtú generáciu trailových bicyklov Trek Top Fuel

Keď hovoríme o horských bicykloch, Trek je značka, ktorá sa vždy snaží posúvať hranice toho, čo je možné. S príchodom štvrtej generácie modelu Trek Top Fuel sa však máme na čo tešiť. Tento nový trailový model prináša vylepšenia a inovácie, ktoré posúvajú výkon, pohodlie a zábavu na novú úroveň. V tomto článku sa pozrieme bližšie na všetky kľúčové novinky, ktoré prináša.

S výberom nového modelu Trek Top Fuel štvrtej generácie vám radi a odborne poradíme online na našom e-shope, alebo v ktorejkoľvek predajni Najšport.

Nové technológie pre Top Fuel Gen 4
Vylepšená jazdná dynamika Trek Top Fuel
Ekologický prístup značky Trek
Záver

Nové technológie pre Top Fuel Gen 4

Špičkový karbónový rám

Top Fuel 4. generácie je vybavený úplne novým karbónovým rámom, ktorý je ľahší až o 220 g (veľkosť M), ako jeho predchodca Gen 3. Trek použil svoj najnovší OCLV Mountain Carbon, čo znamená, že rám je optimalizovaný pre horskú cyklistiku, čím zaručuje odolnosť proti nárazom a zároveň zachováva nízku hmotnosť. Geometria rámu bola upravená tak, aby poskytovala lepšiu stabilitu a ovládanie, čo je ideálne pre technické trasy.

Pokročilé odpruženie

Jednou z hlavných noviniek je zlepšený systém odpruženia. Trek využíva nový systém Thru Shaft, ktorý eliminuje oneskorenie reakcie na nerovnosti a poskytuje hladkú jazdu aj na najnáročnejších trasách. Tento systém je kombinovaný s predným a zadným zdvihom, čo zabezpečuje, že Top Fuel je pripravený zvládnuť aj tie najtvrdšie horské podmienky. 

Top Fuel teraz prichádza s vidlicou so zdvihom 130 mm, no je možné naň osadiť aj vidlicu so zdvihom až 140 mm. To sa často dá dosiahnuť jednoduchou výmenou vzduchovej pružiny. Vidlica so zdvihom 140 mm uvoľní nespútanú silu mulletu Top Fuel a poskytne extra dávku špičkovej ovládateľnosti. Ak túžite po ešte väčšom pohodlí, môžete dokonca použiť tlmič s väčším záberom a získať tak o 10 mm väčší zadný zdvih.

Chcete viac možností prispôsobenia? Nový model Top Fuel vám to umožní s hlbším zanorením teleskopickej sedlovky a veľkorysým priestorom pre tlmič a plášte, čo vám umožní osadiť ešte lepšie doplnky na tento trailový bicykel. Ak preferujete nižšiu hmotnosť, ale nechcete ísť až na úroveň skutočného XC bicykla, môžete znížiť hmotnosť použitím vidlice so zdvihom 120 mm a cross country plášťov pre väčšiu rýchlosť.

Progresívne tlmenie 

Progresivita tlmenia je z výroby nastavená tak, že skrutky Flip Chipu Mino Link sú v prednej polohe, čo znamená menej progresívne tlmenie (pružnejšie). Ak preferujete väčšiu progresivitu tlmenia (pevnejšie v strednej polohe, tvrdšie pri doraze), otočte flip chip do vodorovnej polohy.

Moderné komponenty a úložný priestor BITS

Top Fuel 4. generácie prichádza s najnovšími komponentmi, ktoré zaručujú spoľahlivosť a výkon. Shimano a SRAM poskytujú svoje najnovšie radenie, čo zaručuje presné a rýchle prehadzovanie. Hydraulické kotúčové brzdy zaisťujú spoľahlivé a silné brzdenie za každých podmienok.

Nový úložný systém modelu Top Fuel je teraz ešte praktickejší vďaka väčšiemu otvoru, bezpečnejšiemu tesneniu a úplne novému systému BITS pre tašky. Základnú výbavu a občerstvenie si môžete pohodlne prevážať priamo na bicykli, namiesto toho, aby ste ich nosili na chrbte.

Nové technológie pre Top Fuel Gen 4

Vylepšená jazdná dynamika Trek Top Fuel

Znížené ťažisko

Jednou z hlavných zmien v novej generácii je zníženie ťažiska bicykla. To bolo dosiahnuté prepracovaním rámu a usporiadaním komponentov, čo umožňuje lepšiu rovnováhu a kontrolu počas jazdy. Tento faktor výrazne prispieva k zvýšeniu istoty jazdca, najmä pri rýchlych zjazdoch a technických úsekoch.

Technológia Flip Chip Mino Link

Nový model Top Fuel sa prispôsobí vášmu štýlu jazdy lepšie ako kedykoľvek predtým. Flip Chip Mino Link so štyrmi polohami ponúka elegantné riešenie, ktoré umožňuje dva typy nastavení. Východisková konfigurácia je nízka geometria s upevnením skrutiek v spodnej polohe. Ak chcete zmeniť uhol hlavovej trubky a zvýšiť stredové zloženie pre vyššiu geometriu, stačí otočiť flip chip do vyššej polohy. 

Jazdci si takto môžu prispôsobiť uhol hlavovej trubky a výšku stredu podľa svojich preferencií a terénu, na ktorom sa pohybujú. To umožňuje prispôsobiť bicykel rôznym jazdným štýlom, či už ide o rýchle zjazdy alebo technické stúpania.

4 možnosti nastavenia geometrie

  • Vyššie stredové zloženie, menší uhol hlavovej trubky, menšia progresivita tlmenia
  • Vyššie stredové zloženie, menší uhol hlavovej trubky, väčšia progresivita tlmenia
  • Nižšie stredové zloženie, väčší uhol hlavovej trubky, menšia progresivita tlmenia
  • Nižšie stredové zloženie, väčší uhol hlavovej trubky, väčšia progresivita tlmenia

Vylepšená jazdná dynamika Trek Top Fuel

Ekologický prístup značky Trek

Trek sa tiež zaviazal k udržateľnosti a ochrane životného prostredia. Pri výrobe modelu Top Fuel 4. generácie sa použili recyklovateľné materiály a postupy, ktoré minimalizujú ekologickú stopu. Toto úsilie je súčasťou širšieho záväzku spoločnosti k udržateľnému rozvoju.

Top Fuel nie je pre každého, ale určite je pre tých, ktorí milujú výzvy a dobrodružstvo na technických trailoch. Je ideálny pre vytrvalcov, ktorí sa chcú zabaviť na zložitých tratiach, a pre pretekárskych veteránov, ktorí hľadajú stabilnejší bicykel. Môže byť prvým celoodpruženým bicyklom pre dieťa aj spoľahlivým strojom pre skúsených cyklistov na každodenné zjazdy. Od rýchlych jázd po práci až po náročné stúpania za vysnívanými zjazdmi cez víkend – Top Fuel má niečo pre každého.

Ekologický prístup značky Trek

Záver

Nový Trek Top Fuel 4. generácie nie je len ďalším modelom v rade. Je to výsledok neustáleho hľadania dokonalosti a inovácií, ktoré Trek prináša na trh. S pokročilými technológiami, vylepšenou jazdnou dynamikou a ekologickým prístupom je tento model pripravený posunúť hranice horskej cyklistiky. Ak hľadáte bicykel, ktorý vám poskytne výnimočný výkon a zábavu na každej trase, nový Top Fuel je tou správnou voľbou.

Verím, že tento článok vám poskytol užitočné informácie a nadchol vás pre nový Trek Top Fuel 4. generácie. Jazdite bezpečne a užívajte si každú chvíľu strávenú na bicykli! Pre viac informácií a technické špecifikácie navštívte oficiálnu stránku Trek.

Záver - Trek Top Fuel Generácia 4

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport