Vlastníte elektrobicykel alebo e-kolobežku? Toto potrebujete vedieť o novom PZP
05.08.2024

Vlastníte elektrobicykel alebo e-kolobežku? Toto potrebujete vedieť o novom PZP

V poslednom období sa elektrobicykleelektrické kolobežky a segwaye stali populárnou alternatívou dopravy. Avšak s rastúcou popularitou prichádzajú aj nové zákonné povinnosti. Od tohto roka platí nové nariadenie, ktoré zavádza povinnosť mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP) pre elektrické kolobežky a segwaye. Pokiaľ vlastníte elektrobicykel, tak táto povinnosť vám zaniká a PZP nepotrebujete. Či už vlastníte elektrickú kolobežku, elektrobicykel alebo o jeho kúpe uvažujete, tu nájdete všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete vedieť o novom PZP.

Potrebujete poradiť ohľadom výberu správneho elektrobicykla? Neváhajte nás kontaktovať online alebo sa osobne zastavte v ktorejkoľvek predajni Najšport. Nájdete nás v Bratislave (OC Tehelko), v Trenčíne a na Kubínskej holi.

Kedy bola zavedená zmena PZP v zákone
Na čo sa nové PZP vzťahuje a aké sú podmienky?
Prečo je PZP povinné a čo hrozí, ak ho nebudete mať?
Náležitosti a uzavretie PZP
Aká je priemerná cena PZP pre e-kolobežky?
Zhrnutie

Kedy bola zavedená zmena PZP v zákone?

Zákon, ktorý zavádza povinnosť mať PZP pre nové druhy vozidiel, mal vstúpiť do platnosti už začiatkom tohto roka a to konkrétne od 1. januára 2024. Novela zákona však nadobudla platnosť až 1.8.2024 s ďalšími zaujímavými zmenami. Toto nariadenie (novela zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel na Slovensku) sa vzťahuje na všetkých majiteľov elektrických kolobežiek, segwayov a ďalších vozidiel, ktorí musia uzatvoriť PZP pred tým, ako vyjdú na verejné cesty. Elektrobicykle s pomocným elektrickým pohonom sú oslobodené od povinnosti mať uzatvorené PZP.

Odkedy je povinné PZP pre elektrobicykle a e-kolobežky?

Na čo sa nové PZP vzťahuje a aké sú podmienky?

Povinnému zmluvnému poisteniu (PZP) budú podliehať najmä, elektrické kolobežky, elektrické jednokolky, segwaye, hoverboardy, trojkolesové a štvorkolesové vozíky, trojkolesové skútre, vozíky pre seniorov a záhradné traktory. Výnimku z poistenia majú napríklad elektrické invalidné vozíky pre osoby so zdravotným znevýhodnením a e-vozidlá bez výrobného čísla.

Sú tu zahrnuté vozidlá s vlastným mechanickým pohonom (elektromotorom), ktoré (musí byť splnená aspoň jedna podmienka):

  • dosahujú maximálnu konštrukčnú rýchlosť viac ako 25 km/h
  • majú prevádzkovú hmotnosť presahujúcu 25 kg a zároveň maximálnu konštrukčnú rýchlosť viac ako 14 km/h.

V praxi to znamená, že podľa zákona by museli mať niektoré elektrobicykle uzatvorené PZP, pretože spĺňajú aspoň jeden z vyššie uvedených faktorov (napr. dosahujú vyššiu rýchlosť ako 25 km/hod.). Na elektrobicykle sa však táto podmienka nevzťahuje, sú oslobodené od povinnosti mať uzatvorené PZP a vlastniť poznávaciu značku. Avšak stále panujú zmätky s nedostatočne vyloženým zákonom, čo môže spôsobovať v blízkej budúcnosti problémy.

Na čo sa nové PZP vzťahuje a aké sú podmienky?

Prečo je PZP povinné a čo hrozí, ak ho nebudete mať?

Povinné zmluvné poistenie bolo zavedené z dôvodu vyššej bezpečnosti na cestách. Elektrické kolobežky môžu dosahovať vysoké rýchlosti a v prípade nehody môžu spôsobiť značné škody na majetku a zdraví. PZP zabezpečuje, že v prípade škody spôsobenej tretím osobám, bude táto škoda krytá povinným zmluvným poistením a nebude musieť byť hradená z vrecka majiteľa takéhoto vozidla. Taktiež pokuta za neuzatvorenie PZP sa môže vyšplhať na 50 € (nižšia sadzba) až po najvyššiu sadzbu 5000 €, takže to rozhodne netreba podceňovať.

Vedeli ste, že až 9 % všetkých evidovaných motorových vozidiel nemá aktuálne zaplatené PZP? Toto číslo je spomedzi krajín EÚ najvyššie - približne až 150 tisíc vozidiel nemá na Slovensku PZP.

Prečo je PZP pre elektrobicykle povinné a čo hrozí ak ho nebudete mať?

Náležitosti a uzavretie PZP

Podmienky pre uzatvorenie PZP napr. pre e-kolobežky alebo sagwaye sú podobné ako pri iných vozidlách. Základné kroky zahŕňajú:

  1. Výber poisťovne: Majitelia si môžu vybrať z viacerých poisťovní, ktoré ponúkajú PZP. Tento typ poistenia ponúka poisťovňa Allianz, Uniqa a Generali, zatiaľ čo Kooperativa, Union, Komunálna poisťovňa a Wüstenrot nie.
  2. Podanie žiadosti: Proces podania žiadosti môže byť realizovaný online alebo osobne v pobočke poisťovne.
  3. Poskytnutie údajov: Bude potrebné poskytnúť základné údaje o vozidle, ako je značka, model a technické parametre - výrobné číslo, technický list a pod. Pripravte si tiež rodné číslo, výkon v KW alebo lokalitu používania.
  4. Zvoľte si balík poistenia: Vyberte si z dostupných možností ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.
  5. Úhrada poistného: Poistenie nadobúda platnosť až po uhradení poistného. Po dokončení týchto krokov obdržíte potvrdenie o poistení, ktoré si môžete vytlačiť a mať pri sebe počas jazdy.
  6. Krytie škody: Samotná poisťovňa kryje škody na majetku a na zdraví.

Náležitosti a uzavretie PZP pre elektrobicykle

Aká je priemerná cena PZP pre e-kolobežky?

Cena PZP pre elektrické kolobežky sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov, vrátane typu, jeho výkonu a poisťovne, ktorú si vyberiete. V priemere sa cena PZP pre e-kolobežky pohybuje v rozmedzí 15 až 30 € ročne (priemerne 26 € pri ročnom poistení), vzhľadom na nižší výkon a rýchlosti, ktoré dosahujú. 

PZP rozhodne treba a nemali by ste sa mu vyhýbať, pokiaľ ho nemáte hrozia vysoké pokuty. Problém sa môže zhoršovať aj keď sa vyberiete napríklad s e-kolobežkou cez hranice a spôsobíte tam nehodu. V niektorých krajinách ako je Nemecko či Francúzsko, je povinné mať PZP. Naopak, v Českej republike túto povinnosť nemáte. Odborníci preto odporúčajú si tieto informácie pred cestou do zahraničia overiť. 

Aká je priemerná cena PZP pre elektrobicykle a e-kolobežky?

Zhrnutie

Nové nariadenie o povinnom zmluvnom poistení (PZP) pre elektrické kolobežky a sagwaye je dôležitým krokom k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Ako majiteľ ste povinný mať uzatvorené PZP predtým, ako vyrazíte na cestu. Nezabudnite si vybrať spoľahlivú poisťovňu, ktorá vám poskytne najlepšie podmienky. Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete pomoc s výberom poistenia, neváhajte sa obrátiť na akúkoľvek poisťovňu, ktorá vám pomôže s poistením vášho vozidla.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport