Zistíte, aká bude predpoveď počasia na zimnú lyžiarsku sezónu 2024/25
09.10.2024

Zistíte, aká bude predpoveď počasia na zimnú lyžiarsku sezónu 2024/25

Počasie je nevyhnutnou súčasťou plánovania každej zimnej sezóny, obzvlášť pre lyžiarov, skialpinistov a bežkárov, ktorí sa tešia na poriadnu zimu s množstvom snehu. Ako to však vyzerá s predpoveďou počasia na tohtoročnú zimu sezónu 2024/2025? Aktuálne meteorologické modely, fenomény La Niña a oslabný polárny vír, naznačujú zaujímavý vývoj, poďme sa pozrieť čo naznačujú modely pre strednodobé a dlhodobé predpovede.

S výberom vhodných lyží, skialpov, bežiek, zimného oblečenia a obuvi vám radi a odborne poradíme na našom e-shope alebo v predajniach Najšport, ktoré nájdete v Bratislave, Trenčíne a na Kubínskej.

Čo je polárny vír a prečo je tento rok slabý?
Vplyv La Niña a ďalších globálnych faktorov
Vplyv La Niña a ďalších globálnych faktorov
Predpoveď sneženia na sezónu 2024/2025
Vplyv na lyžiarsku sezónu 2024/2025
Zhrnutie

Čo je polárny vír a prečo je tento rok slabý?

Polárny vír je komplexný systém veterných prúdov, ktoré sa točia okolo severného pólu a zadržiavajú chladný arktický vzduch v polárnych oblastiach. Tento vír existuje v dvoch hlavných vrstvách atmosféry – v troposfére (kde sa tvoria poveternostné javy) a stratosfére (kde sa nachádza ozónová vrstva). Zvyčajne, keď je polárny vír silný, prúdenie je stabilné a chladný vzduch zostáva nad polárnymi oblasťami. Naopak, slabý polárny vír umožňuje chladnému vzduchu "uniknúť" do nižších zemepisných šírok, čo vedie k mrazivým zimám v severnej časti Európy a Severnej Ameriky.

Pre sezónu 2024/2025 sa zdá, že polárny vír je slabší než zvyčajne. Podľa portálu Severe Weather Europe je tento vír najviac oslabený za posledných 40 rokov, čo môže mať značný vplyv na zimu v Európe. Oslabenie tohto systému vedie k väčšej šanci na preniknutie studeného vzduchu do oblastí strednej a západnej Európy, čo zvyšuje pravdepodobnosť chladnejších dní a prípadných snežných zrážok aj u nás na Slovensku.

Ako ovplyvňuje slabý polárny vír počasie?

Keď je polárny vír slabý, nastáva "rozpad" stabilného prúdenia studeného vzduchu. To môže viesť k tomu, že arktický vzduch prenikne do južnejších častí Európy a Severnej Ameriky, čo spôsobí náhle a nečakané ochladenia. Na Slovensku to môže znamenať snehovú pokrývku v oblastiach, kde by bežne zima bola miernejšia.

Ak slabý polárny vír bude pokračovať aj v najbližších týždňoch, môžeme očakávať výraznejšie studené vpády. Podľa meteorologických modelov by to mohlo spôsobiť chladné a zasnežené podmienky na Slovensku a v ďalších častiach strednej Európy. Tieto zmeny však budú veľmi závislé od ďalšieho vývoja polárneho víru a iných poveternostných faktorov.

Vplyv La Niña a ďalších globálnych faktorov

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý ovplyvní nadchádzajúcu zimu, je slabá fáza La Niña. Tento oceánsky fenomén spôsobuje ochladzovanie tropických oblastí Tichého oceánu, čo má nepriamy vplyv na počasie v Európe. V kombinácii s oslabeným polárnym vírom to môže vytvoriť ideálne podmienky pre studené zimné počasie, ale presný dopad na Slovensko zatiaľ nie je jednoznačný.

Sezónne predpovede, ako tie z modelu ECMWF, ukazujú, že zima bude pravdepodobne teplotne nadpriemerná (o +1 až +2 °C oproti dlhodobému priemeru), najmä v stredných a južných oblastiach Európy. Očakáva sa tiež podpriemerné množstvo snehu na väčšine kontinentu. Na severe Škandinávie by však mohlo byť sneženie výraznejšie v dôsledku nízkeho tlaku vzduchu.

Predpoveď sneženia na sezónu 2024/2025

Podľa najnovších prognóz bude zimná sezóna 2024/2025 v Európe teplotne nadpriemerná, s menej častým snežením, najmä v strednej a južnej Európe. Nad Alpami a severnou Škandináviou sa však predpovedá normálne až nadpriemerné sneženie. Na Slovensku bude sneženie pravdepodobne menej časté, no príležitostné vpády studeného arktického vzduchu by mohli priniesť krátkodobé výrazné ochladenia a sneženie.

Vplyv na lyžiarsku sezónu 2024/2025

Pre lyžiarov v Európe, najmä na Slovensku, môžu byť vyhliadky na sezónu 2024/2025 trochu zmiešané. Hoci teploty môžu byť nadpriemerné, slabý polárny vír zvyšuje šance na studené vpády, ktoré môžu priniesť náhle obdobia snehových zrážok. To znamená, že hoci lyžiarska sezóna môže byť kratšia, prípadné silné sneženia môžu zabezpečiť kvalitné podmienky na svahoch, obzvlášť vo vyšších polohách a horských oblastiach.

Najlepšie podmienky sa budú pravdepodobne vyskytovať v Škandinávii a Alpách, kde by malo byť snehu dostatok. Na Slovensku môžeme očakávať premenlivé podmienky s miernymi obdobiami, prerušovanými studenými vpádmi a krátkodobým snežením.

Zhrnutie

Zima 2024/2025 prinesie pre Európu množstvo zaujímavých poveternostných javov, a to najmä v dôsledku oslabeného polárneho víru a vplyvu La Niña. Na Slovensku môžeme očakávať premenlivé podmienky so striedaním mierneho počasia a prípadných studených vpádov. Lyžiari by mali sledovať vývoj predpovedí, pretože krátkodobé zmeny počasia môžu priniesť príležitosti na skvelé dni na svahoch.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport